Menu

. Αιθέρια Ελαια Ιατρικής Κατηγορίας – Διαβάστε τι είναι

Αιθέρια έλαια 100% αγνά και φυσικά – ιατρικά, πιστοποιημένα με αέριο χρωματογραφία.

100% φυσικά – κατάλληλα για λήψη από το στόμα                                                                                                         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Compare

Περιγραφή

aitheria_elaia_levanda

Αιθέρια έλαια 100% αγνά και φυσικά – ιατρικά, πιστοποιημένα με αέριο χρωματογραφία.

Τόσο φυσικά που μπορείτε και να τα φάτε !

100% φυσικά – κατάλληλα για λήψη από το στόμα

 

Τα αιθέρια έλαια είναι προϊόντα απόσταξης αρωματικών φυτών. Λέγονται αιθέρια επειδή είναι πτητικά, εξατμίζονται πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με τα φυτικά έλαια ή λάδια που δεν εξατμίζονται και είναι προϊόντα έκθλιψης καρπών (όπως το ελαιόλαδο).

Τα αιθέρια έλαια είναι τα πιο εξελιγμένα και ισχυρά εκχυλίσματα του φυτικού βασιλείου και βρίσκονται στα λεγόμενα αρωματικά φυτά.

Παραλαμβάνονται στις περισσότερες περιπτώσεις με απόσταξη με υδρατμούς των αρωματικών συστατικών του φυτού, εξαίρεση αποτελούν τα εσπεριδοειδή που μας δίνουν τα αιθέρια έλαια τους με μηχανική έκθλιψη της φλούδας των καρπών. Η σύσταση τους σε ενεργά βιοχημικά μόρια είναι ταυτόχρονα πλούσια και σύνθετη ανάλογα με το αιθέριο έλαιο, και είναι εκείνη που προσδιορίζει τις ιδιότητες και την δράση των αιθερίων ελαίων στον οργανισμό.

Το μόνο κοινό στοιχείο φυτικών ελαίων και αιθερίων ελαίων είναι ότι δεν διαλύονται στο νερό, όμως τα αιθέρια έλαια διαλύονται εξαιρετικά σε φυτικά έλαια και ο καλύτερος τρόπος να τα αραιώσουμε είναι να τα διαλύσουμε σε αυτά.

Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας , τον τύπο φυτού, τον τρόπο απόσταξης, αποθήκευσης και άλλων παραγόντων η ποιότητα των αιθερίων ελαίων διαφέρει πολύ.

Τα αιθέρια έλαια που προτείνουμε, της PRANAROM, είναι πιστοποιημένα με επιστημονικό έλεγχο (αέριος φασματογραφία), 100% αγνά και φυσικά, γι αυτό το λόγο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε ιατρικό θεραπευτικό πλαίσιο – Ιατρική αρωματοθεραπεία – και βέβαια κοσμητολογικό με εργαστηριακά και κλινικά διαπιστωμένη αποτελεσματικότητα. (δερμοκοσμητολογία).

Τα αιθέρια έλαια ιατρικής κατηγορίας μπορούν να ληφθούν από το στόμα με κατάληλο έκδοχο : πχ Κάψουλες Ρίγανης για την καταπολέμηση κάθε τύπου λοίμωξης, Aromastress για άγχος, αϋπνία …

PRANAROM : Νο 1 στον κόσμο εταιρεία αιθερίων ελαίων.  Ιατρικής κατηγορίας – Medical grade, τα μόνα κατάλληλα για ιατρική αρωματοθεραπεία. Η μεγαλύτερη γκάμα αιθερίων ελαίων στην Ελλάδα, πάνω από 200.

Levanda.gr

Επισκόπου Χρυσάνθου 61 Χανιά Ενετικικό Λιμάνι

τηλ: 2821008704

Αιθέρια έλαια από το στόμα

 pranarom_levanda
 

και από την επιδερμίδα, το ορθό, τον κόλπο, τις εισπνοές.

Μπορούμε να χορηγήσουμε τα αιθέρια έλαια με εσωτερική λήψη (peros= από το στόμα);

Η απάντηση είναι «σίγουρα ΝΑΙ, μπορούμε αν το κάνουμε με γνώση και σύνεση».

«Σίγουρα ναι» επειδή αρκετά αιθέρια έλαια μας χαρίζουν την πλήρη αποτελεσματικότητα τους όταν τα πάρουμε από το στόμα. Για παράδειγμα η Ρίγανη Origanumcompactum: πρόκειται για ένα αιθέριο έλαιο πλούσιο σε φαινόλες που αποτελεί το πρότυπο αιθερίου ελαίου που είναι ευρέως φάσματος αντιλοιμωξιογόνο του οποίου όμως τα κύρια συστατικά είναι δερμοκαυστικά και περιορίζουν την επάλειψη του στην επιδερμίδα. Επιπλέον το αιθέριο έλαιο ΡίγανηςOriganumcompactumδρα αποτελεσματικότερα όταν χορηγηθεί από το στόμα.

Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ότι αφορά την δοσολογία και τον τρόπο λήψης από το στόμα. Οι πιο φανατικοί βάζουν 2-3 σταγόνες Ρίγανης σε ¼ κύβου ζάχαρης και το αφήνουν να λιώσει αργά πάνω στην γλώσσα. Πολύ γρήγορα όμως στην περίπτωση αυτή νοιώθουμε ένα τσούξιμο, λίγο πολύ έντονο, στην στοματική κοιλότητα και στον λαιμό που αποτελεί την απόδειξη της παρουσίας φαινολών στο αιθέριο έλαιο. Σε λίγα λεπτά το τσούξιμο εξαφανίζεται εντελώς αλλά θα πρέπει να το αντέξει κανείς.
Δεν είναι όμως πρόβλημα αφού υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να χορηγηθούν τα αιθέρια έλαια από το στόμα με λιγότερο αψύ τρόπο : μπορούμε να τα αραιώσουμε σε φυτικά έλαια (καλύτερα ψυχρής έκθλιψης), σε μέλι, σιρόπι, σε καρβουνάκια, σε ειδικά έκδοχα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χορηγήσουμε κάψουλες με αιθέρια έλαια, δοσολογημένες και τυποποιημένες που προσφέρουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στην χρήση και αποτελεσματικότητας.

 

Ποια αιθέρια έλαια μπορούμε να χορηγήσουμε από το στόμα ;

 

1 Τα αιθέρια έλαια αποτελούνται από μόρια που ανήκουν σε διάφορες βιοχημικές οικογένειες (π.χ. φαινόλες, μονοτερπένια, τερπενικοί εστέρες, σεσκιτερπένια κλπ). Η κάθε μία από τις οικογένειες αυτές έχει τις δικές της φαρμακολογικές ιδιότητες και η παρουσία τους σε κάποιο αιθέριο έλαιο καθορίζει την φαρμακολογική του δράση. Με βάση τις πληροφορίες είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε ορισμένες βασικές αρχές στις οποίες είναι απαραίτητο να σεβόμαστε συστηματικά όταν χορηγούμε αιθέρια έλαια από το στόμα.


a) Μόνο ένας έμπειρος ιατρικός αρωματοθεραπευτής έχει δικαίωμα να συστήσει αιθέρια έλαια που περιέχουν κετόνες. Οι κετόνες (όπως η θουγιόνη του φασκόμηλου, η φενχόνη της λεβάντας στοιχάδος ή η πινοκαμφόνη του Υσώπου του φαρμακευτικού) είναι νευροτοξικές και μπορεί να προκαλέσουν αποβολή του εμβρύου. Οι αρνητικές αυτές δράσεις επιτείνονται με την λήψη από το στόμα.
b) Συστήνουμε με μεγάλη προσοχή να ληφθούν από το στόμα αιθέρια έλαια που περιέχουν φαινόλες (θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι…) ή αρωματικές αλδεΰδες (κανέλα). Προτιμούμε να τα αραιώσουμε σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένα έκδοχα (μέλι, φυτικό έλαιο, κάψουλες κλπ).
c
) Να μην ξεπερνάμε ποτέ τις 4 ή 5 σταγόνες καθαρού αιθερίου ελαίου σε κάθε λήψη από το στόμα και να το αραιώνουμε σε κατάλληλο έκδοχο (μέλι, φυτικό έλαιο, ζάχαρη κλπ).  

Τελειώνοντας παρουσιάζουμε ένα κατάλογο αιθερίων ελαίων ιδιαίτερα χρήσιμων όταν λαμβάνονται από το στόμα και είναι καλά ανεκτά από το πεπτικό σύστημα. Φυσικά δεν είναι τα μοναδικά που χορηγούνται από το στόμα : θυμάρι με θουγιανόλη, τεϊόδεντρο, ευκάλυπτος ακτινωτός, ραβιντσαρά, μέντα πιπερώδης (μάξιμουμ 1 ή 2 σταγόνες), λεμόνι, μανταρίνι, βασιλικός, θυμάρι με λιναλοόλη, δάφνη και γαρύφαλλο (1 σταγόνα τοπικά σε στοματικά προβλήματα).

 

Ποιες προφυλάξεις για τις εγκύους ;

Πολύ λίγες επιστημονικές έρευνες έχουν αφιερωθεί στην μελέτη της ικανότητας των αιθερίων ελαίων να προκαλέσουν αποβολή. Μόνο οι τερπενικές κετόνες και τα αρωματικά μόρια με οιστρογονομιμητική δράση (όπως η ανηθόλη που βρίσκεται στο αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου ή του μάραθου) αντενδείκνυνται αποδεδειγμένα στην εγκυμοσύνη.
Κατά κανόνα η θέση μας για την χρήση αιθερίων ελαίων στις εγκύους είναι η εξής :  : δεν συστήνουμε την χορήγηση αιθερίων ελαίων στην διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης. 
Στην συνέχεια θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να περιορίσουμε την χρήση αιθερίων ελαίων στην έγκυο σε θεραπείες πολύ βραχείας διάρκειας και κατόπιν συμβολής έμπειρου ιατρικού αρωματοθεραπευτή.

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΜΕ ΧΗΜΕΙΟΤΥΠΟ

Η Φαρμακευτική χρήση των αιθερίων ελαίων (φαρμακευτική ή επιστημονική αρωματοθεραπεία) βασίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που στηρίζονται στην αυστηρή επιστημονική μελέτη, εργαστηριακή και κλινική, της δράσης των αιθερίων ελαίων. Χρησιμοποιεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 100% καθαρά και φυσικά αιθέρια έλαια με χημειότυπο (πιστοποιημένα με αέριο φασματογραφία) ονομάζονται και MEDICAL ( -THERAPEUTIC) GRADE (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ή ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ).

Η φαρμακευτική επιστημονική χρήση αιθερίων ελαίων (ή επιστημονική αρωματοθεραπεία) είναι ολιστική ιατρική προσέγγιση για την θεραπεία ή την πρόληψη νοσημάτων (σωματικών ή ψυχικών) με χρήση αιθερίων ελαίων ΜΕ ΧΗΜΕΙΟΤΥΠΟ και βοτανολογική ταυτότητα .

 Η χορήγηση μπορεί να γίνει :

  • από την επιδερμίδα,
  • το στόμα ή
  • με ατμοσφαιρική διάχυση.

ΧΗΜΕΙΟΤΥΠΟ Σ – CHEMOTYPE = formalized in the European Union in 2006 with the adoption of the regulation REACH, a chemotype (sometimes chemovar) is a chemically distinct entity in a plant or microorganism, with differences in the composition of the secondary metabolites.

Οι προδιαγραφές ( Standards ) της AFNOR αναγνωρίζουν τα νοθευμένα και κακής ποιότητας αιθέρια έλαια με χημικά μέσα

Οι προδιαγραφές της AFNOR ορίζονται από την Association French Normalization Organization Regulation. Η International Standards Organization (ISO) υιοθέτησε τις προδιαγραφές τηςAFNOR για τα αιθέρια έλαια και παρέχει  ISO πιστοποιητικό για αιθέρια έλαια.

 

Οι προδιαγραφές αυτές έχουν αναπτυχθεί από τον DrHerve Casabianca μαζί με άλλους επιστήμονες στο Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) ούτως ώστε να μπορούν να διαχωριστούν τα χαμηλής ποιότητας αιθέρια έλαια από τα κορυφαία με χημικά μέσα. 

Για παράδειγμα τα αιθέρια όπως η Λεβάντα και η Κανέλα που νοθεύονται πολύ συχνά  μπορούν να αναλυθούν ώστε να ανακαλύψουμε εάν περιέχουν συνθετικά συστατικά.

Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη πληροφορία για τους παραγωγούς αιθερίων ελαίων αλλά και τους καταναλωτές επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κανείς οργανισμός που ελέγχει αν τα αιθέρια έλαια μιας εταιρείας πληρούν τις προδιαγραφές  αυτές!

Επομένως εξαρτάται από την εταιρεία να αναλύσει και στην συνέχεια να αποδεχτεί ή να απορρίψει (ανάλογα με τα δικά της standards) κάθε παρτίδα αιθερίου ελαίου που πρόκειται να εμπορευθεί και να διαθέσει.

Η ανάλυση αυτή δεν είναι πολύ απλή υπόθεση, απαιτεί χρόνο και εξειδικευμένο προσωπικό χημικών που να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν για παράδειγμα αν ο οξικός λιναλυλεστέρας που περιέχει ένα αιθέριο έλαιο έχει παραχθεί από την φύση ή είναι συνθετικό προϊόν από χημικό εργοστάσιο.

Οι εταιρείες που δεν πραγματοποιούν την ανάλυση αυτή των αιθερίων ελαίων και τα νοθεύουν δεν είναι μόνο παραπλανητικές αλλά και ανεύθυνες. Τα συνθετικά μόρια των αιθερίων ελαίων (πχ οξικός λιναλυλεστέρας ) που δεν έχουν παραχθεί από την φύση αλλά έχουν σε χημικό εργαστήριο είναι βλαβερά για την υγεία του καταναλωτή που διατρέχει κινδύνους με τον τρόπο αυτό.

Μερικά παραδείγματα των προδιαγραφών (Standards) της  AFNOR?

Ένα παράδειγμα των Standards της  AFNOR. Επιλέγω αιθέριο έλαιο Λεβάντας επειδή είναι ένα από τα πιο νοθευμένα αιθέρια έλαια της αγοράς σήμερα.

1

Πωλείται επίσης ένα υβρίδιο της Λεβάντας η Λεβαντίνη που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καμφορά και είναι ερεθιστική για την επιδερμίδα ενώ η Λεβάντα είναι εξαιρετική για την επιδερμίδα και μία από τις καλύτερες ουσίες για την επούλωση εγκαυμάτων.

Αιθέριο έλαιο Λεβάντας (lavandula angustifolia)

Σύσταση (Minimum-Maximum ποσοστό)

  • Linalol (25-38 %)
  • Linalyl acetate (25-45 %)
  • Cis-beta-ocimene (25-38 %)
  • Trans-beta-ocimene (4-10 %)
  • Terpinen-4-ol (1.5-6 %)
  • Lavendulyl acetate (0-2%)
  • Lavendulol (0-0.3 %)
  • Beta-phellandrene (traces-0.5%)
  • Alpha-terpineol (0-1%)
  • Octanone-3 (traces-1%)
  • Camphor (traces-0.5%)
  • Limonene (0-0.5%)
  • 1,8 cineole (0-1%)

Βλέπουμε λοιπόν ότι το  maximum ποσοστό καμφοράς που επιτρέπεται είναι  0.5%!!!!! Η Λεβαντίνη περιέχει 5-11% κάμφορα και θέλει προσοχή στην χρήση για την επιδερμίδα .

Να ξέρουμε όμως  ότι η ανάλυση αυτή βοηθάει μεν αλλά δεν παρέχει απόλυτη προστασία. Οι εταιρείες έχουν μάθει πώς να ξεγελούν τα τεστ προσθέτοντας συνθετικά συστατικά. Επιπλέον η ανάλυση αυτή δεν μας λέει που και πως έχει μεγαλώσει το φυτό, πως έχει αποσταχθεί κλπ.

Τα θεραπευτικά αιθέρια έλαια πρέπει να εμφιαλώνονται απευθείας με΄τα την απόσταξη σε καραμελέ ή μπλε φιαλίδια. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντας που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του.

 


ΠΟΛΛΟΙ ΡΩΤΟΥΝ :

Μπορούμε να χορηγήσουμε τα αιθέρια έλαια με εσωτερική λήψη (per os = από το στόμα);

Η απάντηση είναι «σίγουρα ΝΑΙ, μπορούμε αν το κάνουμε με γνώση και σύνεση».

«Σίγουρα ναι» επειδή αρκετά αιθέρια έλαια μας χαρίζουν την πλήρη αποτελεσματικότητα τους όταν τα πάρουμε από το στόμα. Για παράδειγμα η Ρίγανη Origanum compactum : πρόκειται για ένα αιθέριο έλαιο πλούσιο σε φαινόλες που αποτελεί το αρχέτυπο αιθερίου ελαίου :

α) Με εξαιρετικά ευρύ φάσμα αντιλοιμώδους δράσης (ιοί, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα)

β) Δερμοκαυστικό λόγω των δραστικών μορίων που περιέχει (φαινόλες : καρβακρόλη, θυμόλη) που περιορίζουν την χρήση του στην επιδερμίδα.

Επομένως προτείνουμε την Ρίγανη από το στόμα με προσοχή ως προς την δοσολογία και την μορφή λήψης από το στόμα.

Οι «παλιοί γνώριμοι» στην χρήση αιθερίων ελαίων θα βάλουν 2-3 σταγόνες σε ένα κομματάκι ζάχαρη και θα το αφήσουν να λειώσει στο στόμα υπογλώσσια. Στην περίπτωση αυτή θα εμφανιστεί ένα «τσούξιμο» στο στόμα και στον φάρυγγα, με το οποίο δηλώνουν την παρουσία τους οι φαινόλες, που θα εξαφανιστεί σε λίγα λεπτά αλλά που «θα πρέπει να το αντέξουμε».

Η λύση είναι πολύ απλή : μπορούμε να αραιώσουμε τα αιθέρια έλαια που παίρνουμε από το στόμα σε λάδι, σε μέλι ή σε ειδικά χάπια έκδοχα (κάρβουνου ή λακτόζης).

Η πλέον εύχρηστη λύση είναι η λήψη αιθερίων ελαίων σε κάψουλες που περιέχουν τυποποιημένο προδοσολογημένο μείγμα αιθερίων ελαίων αραιωμένων σε φυτικό έλαιο που παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Ποια αιθέρια έλαια μπορούμε να πάρουμε από το στόμα;

Τα αιθέρια έλαια αποτελούνται από μόρια που ανήκουν σε διάφορες βιοχημικές οικογένειες (φαινόλες, μονοτερπένια, τερπενικοί εστέρες, σεσκιτερπένια, κλπ…).

Οι ομάδες αυτές έχουν η καθεμία το δικό της τοξικολογικό προφίλ που καθορίζουν και το προφίλ των αιθέριων ελαίων στα οποία ανευρίσκονται.  Στην βάση αυτή μπορούμε να καθορίσουμε ορισμένες αρχές  τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε συστηματικά.

α) Αν δεν είστε έμπειρος στην χρήση φαρμακευτικών αιθερίων ελαίων μην προτείνετε όσα περιέχουν κετόνες (πχ φασκόμηλο) επειδή είναι νευροτοξικές και μπορεί  να προκαλέσουν αποβολή στην έγκυο ιδίως όταν λαμβάνονται από το στόμα (κυρίως σε επιληπτικούς, σε εγκύους, σε θηλάζουσες και σε βρέφη.

β) Στην λήψη από το στόμα αιθερίων ελαίων όπως Θυμάρι, Ρίγανη, Θρούμπι (φαινόλες) και Κανέλα (αλδεΰδες)  να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Προτιμάμε την αραίωση σε μέλι, φυτικό λάδι ή καλύτερα τυποποιημένες κάψουλες.

γ) ΠΟΤΕ μην δίνουμε περισσότερες από 4-5 σταγόνες αιθερίων ελαίων από το στόμα και ποτέ χωρίς αραίωση σε έκδοχο (μέλι, λάδι, ψίχα ψωμιού…)

Για να ολοκληρώσουμε σας δίνουμε ένα κατάλογο αιθερίων ελαίων ιδιαίτερα χρήσιμων όταν λαμβάνονται από το στόμα και είναι πολύ καλά ανεκτά στην στοματική και στην γαστρική κοιλότητα. (φυσικά υπάρχουν και άλλα αιθέρια έλαια που μπορούν να ληφθούν από το στόμα).

Θυμάρι με θουγιανόλη, Tea tree, Ευκάλυπτος ακτινωτός, Ραβιντσάρα, Μέντα πιπερώδης, (μέχρι 1 ή 2 σταγόνες), Λεμόνι, Μανταρίνι, Βασιλικός, Θυμάρι με λιναλοόλη, Δάφνη και Γαρύφαλλο (1 σταγόνα τοπικά στο στόμα για προβλήματα της στοματικής κοιλότητας).

Προφυλάξεις για την έγκυο

Λίγες μελέτες υπάρχουν για την πιθανότητα πρόκλησης διακοπής κύησης των μορίων που περιέχονται στα αιθέρια έλαια. Αυστηρά απαγορεύονται στην έγκυο μόνο οι τερπενικές κετόνες και τα οιστρογονομιμητικά μόρια (estrogen-like : ανηθόλη στο Γλυκάνισο και Μάραθο

ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ  συστήνουμε την απαγόρευση χρήσης αιθερίων ελαίων στους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Στην συνέχεια συστήνουμε την περιορισμένη χρήση για οξείες καταστάσεις σε θεραπείες μικρής διάρκειας υπό την ευθύνη καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας (γιατρών, φαρμακοποιών…) στην φαρμακευτική αρωματοθεραπεία που γνωρίζουν καλά το βιοχημικό προφίλ των αιθερίων ελαίων που χρησιμοποιούν. 

Από ποια ηλικία μπορούμε να χορηγήσουμε τα αιθέρια έλαια σταπαιδιά ;

Εξαρτάται από τον τύπο του αιθερίου ελαίου, το έκδοχο (λάδι κλπ) στο οποίο είναι αραιωμένο και την τελική συγκέντρωση του αιθερίου στο μείγμα : λάδι +αιθέριο έλαιο.

Στο νεογέννητο (από τον 1ο ή 2ο μήνα) μπορούμε να δώσουμε λάδια για μασάζ εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια με ηρεμιστικές, ευπεπτικές, αποχρεμπτικές. Στις περιπτώσεις αυτές η συγκέντρωση του αιθερίου ελαίου στο μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει στο 1-2%.

Μπορούμε επίσης να εμπλουτίσουμε με αιθέρια έλαια την κρεμούλα για τον ποπό του μωρού ή να το μπάνιο του μωρού (προσοχή δεν αραιώνονται σκέτα στο νερό) για χαλάρωση.

Όμως νομίζουμε ότι είναι καλύτερο να προτιμήσετε τα έτοιμα σκευάσματα υψηλών προδιαγραφών με αιθέρια έλαια για μωρά.

Από τον 9ο μήνα μπορούμε να μεγαλώσουμε την γκάμα των αιθερίων που μπορούμε να χορηγήσουμε στα παιδιά (με μασάζ, ατμοσφαιρική διάχυση ή με υπόθετα). Η τελική συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια δεν πρέπει να ξεπερνά το 5-6%.

Από το 3ο έτος μπορούμε να χορηγήσουμε προσεκτικά 1-2 σταγόνες μείγματος ορισμένων αιθερίων ελαίων (ραβιντσάρα, ευκάλυπτος ακτινωτός, ξύλο του Χο) από το στόμα σε κατάλληλο έκδοχο (μέλι, λάδι).

Τέλος από το 6ο έτος μπορούμε να χορηγήσουμε αγωγή με αιθέρια έλαια από το στόμα σε μικρές αλλά αποτελεσματικές δόσεις.

Το καλύτερο είναι να δώσουμε στο παιδί να καταπιεί 1 ως 3 σταγόνες με αιθέρια έλαια την ημέρα. Οι κάψουλες αυτές είναι τυποποιημένες και προδοσολογημένες με αιθέρια έλαια που έχουν μελετηθεί επισταμένα ως προς την ανεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα τους.


Χορήγηση μέσω της επιδερμίδας & αραίωση αιθερίων ελαίων

 

Τα αιθέρια έλαια είναι λιπόφιλες ουσίες και επομένως διεισδύουν εύκολα τις στοιβάδες του δέρματος πριν διαχυθούν στην περιφερική μικροκυκλοφορία και κατόπιν στη γενική κυκλοφορία του αίματος. Έχουν μεγάλη συγγένεια με το δέρμα.

Τα καθαρά αιθέρια έλαια, το καθένα χωριστά ή σε μείγμα, μπορούν να επαλειφθούν απευθείας στην επιδερμίδα με τις εξής προϋποθέσεις :

–       Αποφύγετε τα φωτοευαίσθητα, δερμοκαυστικά και αλλεργιογόνα.

–       Αποφύγετε τις υπερευαίσθητες (μωρά) και αλλεργικές επιδερμίδες

–       Αποφύγετε τις βλεννογόνους στη μύτη, μάτια, αυτί, ορθού και γεννητικών.

 

Τα ΑΕ καθαρά ή μείγματα αραιώνονται σε οποιοδήποτε ποσοστό σε όλα τα φυτικά και ορυκτά έλαια των οποίων έχουν πολυάριθμες φυσικό-χημικές σταθερές. Μπορούμε να φτιάξουμε ελαιώδη διαλύματα που να περιέχουν από 1% ως 99% ΑΕ. Η συγκέντρωση εξαρτάται από την περιοχή του σώματος που το βάζουμε, την επιζητούμενη δράση και την ανεκτικότητα στο αιθέριο έλαιο.

 

  • 1%  = κοσμητολογική δράση συνεχής καθημερινή
  • 3% = μασάζ
  • 3-5%  = επάλειψη σε βλεννογόνους (ρινικό διάλυμα, σε αυτί, ορθό, κόλπο)
  • 5%  = δράση στο νευρικό σύστημα (διαχείριση στρες, ευεξία)
  • 7%  = δράση στο κυκλοφορικό, λεμφικό
  • 10-15% = – δράση στους μυς, τένοντες και αρθρώσεις

– συστηματική δράση σε υπερευαίσθητες επιδερμίδες
– αραίωση για ερεθιστικά αιθέρια έλαια (Κανέλα)

  • 20% = συστηματική δράση σε ευαίσθητες επιδερμίδες (μωρά) & για  δερμοκαυστικά αιθέρια έλαια ( με φαινόλες και αλδεΰδες)
  • 30% = ισχυρή τοπική δράση (κυτταρολυτική, αντιπαρασιτική)
  • 50% = αν ο θεραπευτής διστάζει να το χρησιμοποιήσει καθαρό.

 

Το έκδοχο από λάδι, εκτός από το βαθμό αραίωσης, έχει τη σημασία του γενικότερα δηλαδή ο θεραπευτής θα πρέπει να ακολουθήσει την εξής λογική : όσο πιο βαθιά πρέπει να εισχωρήσει το αιθέριο έλαιο τόσο πιο ρευστό πρέπει να είναι το λάδι στο οποίο αραιώνεται.

 


 

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ   ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

 

Απολύτως ασφαλείς  συσκευές διάχυσης αιθερίων ελαίων στην ατμόσφαιρα, με υπερήχους και ιονισμό  , ώστε να έχετε όλα τα οφέλη της Αρωματοθεραπείας (απολύμανση, χαλάρωση, ευεξία) από τον αέρα που αναπνέετε χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα  :

  • Για να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα από ιούς  και μικρόβια.
  • Για να απωθείτε τα κουνούπια.
  • Για να δημιουργήσετε χαλαρωτική ατμόσφαιρα ή για να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
  • Για να μείνετε σε εγρήγορση και ηρεμία (κατάσταση zen).
  • Ωςυγραντήραςτοχειμώνα
  • Πηγή δροσιάς το καλοκαίρι

 

Ανάλογα με το αιθέριο έλαιο ή το μείγμα αιθερίων ελαίων επιτυγχάνετε την επιθυμητή δράση.

5-20 σταγόνες για διάχυση 15 λεπτών ως 6 ώρες.

pranarom dYun : Διάχυση με υπερήχους και όχι μόνο…


ΑΡΩΜΑΧΟΛΟΓΙΑ

Θεραπευθείτε με αρώματα

 

 Η Επιστήμη των αρωμάτων

Ο όρος ΑΡΩΜΑΧΟΛΟΓΙΑ επινοήθηκε το 1982 από το Olfactory Research Fund, γνωστό σήμερα ως Sense of Smell Institute (SSI), τμήμα του Fragrance Foundation στις ΗΠΑ, που έχει χρηματοδοτήσει πολλές ιατρικές πανεπιστημιακές και μεμονωμένες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των αρωμάτων στον ύπνο και τις επιδόσεις στην εγρήγορση.

Υποδηλώσει την επιστήμη που είναι αφιερωμένη στη μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ψυχολογίας και της δράσης των αρωμάτων που προκαλούν ευρύ φάσμα  από συγκεκριμένα αισθήματα και συναισθήματα στον άνθρωπο – όπως είναι :  ηρεμία, χαρά, αισθησιασμό, ευχαρίστηση και ευεξία  – μέσω της διέγερσης των οσφρητικών οδών στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα του μεταιχμιακού συστήματος.

Είναι δηλαδή Αρωμαχολογία  η επιστήμη των φαινομένων που συνδέονται με τις οσμές και ειδικότερα με την επίδραση των οσμών στην συμπεριφορά.

Αυτή είναι η θεωρία του Αμερικάνου νευρολόγου και ψυχίατρου Alan Hirsch, διευθυντή του ιδρύματος έρευνας και θεραπείας της όσφρησης και της γεύσης (Smell & Taste Research and Treatment Foundation) στο Chicago

Η αίσθηση της όσφρησης είναι το τελευταίο σύνορο της Νευρολογίας και δεν έχει μελετηθεί σε όσο βάθος, όπως η όραση και η ακοή. Ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργάζονται λεπτές διαφορές στην οσμή καθώς και η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο στη διαδικασία της γήρανσης από την όραση και την ακοή. Ο οσφρητικός βολβό είναι το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις πληροφορίες των οσμών και οι διακυμάνσεις του μεταβάλλονται δυναμικά ανάλογα με τα καθήκοντα επιτελεί.

Τα όρια μεταξύ αρωματοθεραπείας και ΑΡΩΜΑΧΟΛΟΓΙΑΣ είναι δυσδιάκριτα και δεν είναι εύκολα να περιγραφούν με συντομία. Παρά τη προφανή συγγένεια τους έχουν διαφορετικές μεθόδους έρευνας και διαφορετικές ερευνητικές κατευθύνσεις. Τα αρώματα επιδρούν στη ψυχή μας όπως η αρωματοθεραπεία στις βασικές ζωτικές λειτουργίες.

Δυστυχώς, στον επιστημονικό κόσμο, ο ορισμός της αρωματοθεραπείας δεν είναι ακόμα σαφής.

Οι εξελίξεις του φαινομένου της αρωματοθεραπείας μετά το 1980 έχει διαφοροποιηθεί σύμφωνα με 4 βασικούς άξονες (Wu Chao-Hsiang. αιθέριο έλαιο και αρωματοθεραπεία. Kexue Nong Ye. 1999)

1. Ιατρική και ολιστική ιατρική αρωματοθεραπεία, όπως εφαρμόζεται στη Γαλλία, η οποία αντιστοιχεί τη φαρμακευτική δράση με τη χημική δομή κάθε αιθερίου ελαίου (Χημειότυπος)

2. Εκλαϊκευμένη και απόκρυφη αρωματοθεραπεία, όπως διαπιστώνεται από δημοσιεύσεις σε όλες τις δυτικές κοινωνίες,

3. Αρωματοθεραπεία που εφαρμόζεται με μασάζ που ασκείται κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, και

4. Επιστημονική μελέτη του αρώματος, όπως προάγεται από κέντρα επιστημονικών ερευνών του Αρώματος (π.χ. Fragrance ResearchFund )

Έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι τα τμήματα του εγκεφάλου που διέπουν την εγρήγορση και τη συγκέντρωση μπορεί να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από τις χρησιμοποιούμενες οσφρητικές ουσίες. Το Γιασεμί σε ένα πείραμα ενίσχυσε τις γνωστικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των συμμετεχόντων, αλλά επίσης τους έκανε να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον και κίνητρα για εργασίες με τα χέρια.

Ένας συνδυασμός ευκαλύπτου, έλαιο μέντας και αιθανόλης βελτιώνει αποδεδειγμένα τη γνωστική απόδοση, και άτομα που αναγκάστηκαν σε μονότονη στρεσογόνο εργασία να επέδειξαν μεγαλύτερο κίνητρο μετά από οσφρητική έκθεση σε μείγμα μέντα, περγαμόντο, σανταλόξυλο και λεβάντα

Ο Torii μελέτησε την αρνητική διακύμανση (CNV στο EEG) και τα αποτελέσματα των οσμών σε ανθρώπους. Βρήκαν ότι η οσμή γιασεμιούπροκάλεσε σημαντική αύξηση της CNV στο μετωπικό λοβό και στις κεντροαριστερές πλευρές φλοιού, ενώ η οσμή λεβάντας προκάλεσε σημαντική μείωση. Όταν κάνουμε έναν υπνάκο και πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ το CNV αλλάζει προς την ίδια κατεύθυνση.

  • αύξηση του CNV ερμηνεύεται ως διέγερση: Γιασεμί.
  • μείωση του CNV ερμηνεύεται ως χαλάρωση: Λεβάντα

Επίσης ο αρωματολόγος αναμειγνύοντας συγκεκριμένες μυρωδιές (στη πράξη αιθέρια έλαια), μπορεί να δημιουργήσει εισπενόμενη συνέργεια που  βελτιώνει και την σωματική υγεία. Μια μελέτη του 1987 έδειξε ότι οι οσμές που βρέθηκαν στα αιθέρια έλαια : Νερόλι,  Λιτσέα κιτρώδη, Μοσχοκάρυδο και Λεβάντα γνήσια μειώνουν το στρες στον άνθρωπο, επομένως και στρες που σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων μπορεί να ενισχυθεί με τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε ένα κτίριο, όχι μόνο με την αφαίρεση των αρνητικών ρύπων, αλλά και με την εισαγωγή μέσω του εξαερισμού ή των συστημάτων κλιματισμού, μείγματος αέρα και οσφρητικών ερεθισμάτων .

Βέβαια πρέπει να εξασφαλισθεί ότι τέτοια δοσολογία ώστε η οσμή να μην είναι υπερβολική και θα πρέπει να διατηρείται ελάχιστα πάνω από το επίπεδο ανίχνευσης. Τα αρώματα αυτά για να δράσουν πρέπει να είναι από φυσικά αιθέρια έλαια 100% αγνά και καθαρά.

Ένα ειδικευμένος αρωματολόγος μπορεί π.χ. να προτείνει συνδυασμούς αιθερίων ελαίων για τη μείωση  του θυμού , μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της συγκέντρωσης κατά την οδήγηση. Η μέντα μειώνει το άγχος και την κόπωση κατά την οδήγηση, και σε συνδυασμό με την κανέλα μειώνει επίσης το επίπεδο της απογοήτευσης που προκαλείται σε κακές κυκλοφοριακές συνθήκες και αυξάνει την εγρήγορση.

Το άρωμα της βανίλιας είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να μειώσουν τη λιγούρα για γλυκά μετά το γεύμα !

Σήμερα έχει διαπιστωθεί από πολυάριθμες αρωμαχολογικές  έρευνες κάτι που γνωρίζαμε ενστικτωδώς από την αυγή της ανθρωπότητας : τα αρώματα επιδρούν στη ψυχή μας όπως η αρωματοθεραπεία στις βασικές ζωτικές λειτουργίες. Η δύναμη των οσμών ανακινεί σήμερα ένα νέο ενδιαφέρον απέναντι στις παθήσεις που συνδέονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τον καινούργιο τρόπο ζωής (μόλυνση, στρες, επιτάχυνση των τεχνολογικών ανακαλύψεων κλπ).

Αν και οι τονωτικές και χαλαρωτικές δράσεις είναι ήδη αποδεδειγμένες οι έρευνες για πιο εκτεταμένες εφαρμογές βρίσκονται ακόμη στην αρχή.


ΟΙ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Η “άγνωστη” Γαλλική σχολή Ιατρικής αρωματοθεραπείας

Γάλλοι και άγγλοι

Για τους μη μυημένους θα φανεί παράξενο να μάθει ότι υπάρχουν 2 σχολές αρωματοθεραπείας που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Βρετανική σχολή, η πιο διαδεδομένη, και Η Γαλλική σχολή που έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον ορθό τρόπο χρήσης των αιθερίων ελαίων στον άνθρωπο.

 

Η Βρετανική Σχολή

Η βρετανική σχολή δίνει έμφαση στο μασάζ με αιθέρια έλαια που έχουν προηγουμένως αραιωθεί σε φυτικά έλαια (carrier oils) σε ποσοστό 2-5 % και αποθαρρύνει την χρήση αιθέριων ελαίων :

– καθαρών (χωρίς να έχουν αραιωθεί σε φυτικά έλαια)

– με λήψη από το στόμα

Η βρετανική σχολή ιδρύθηκε από την κα Marguerite Maury, βιοχημικό, που ενδιαφερόταν για την κοσμητολογία και ανέπτυξε την χρήση τους με μασάζ.  Η βρετανική σχολή εστιάζει :

  • στη χαλάρωση ,
  • στο μασάζ και
  • μερικές ψυχολογικές καταστάσεις

δίνει σημασία περισσότερο για ότι έχει σχέση με το « άρωμα » παρά με «θεραπεία».

 

Χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια με κριτήρια βοτανικά (είδος αρωματικού φυτού) χωρίς να την απασχολεί η ακριβής βιοχημική σύσταση (Χημειότυπος) του κάθε αιθερίου ελαίου, που μπορεί να διαφέρει σε σημαντικό βαθμό ανάλογα με την προέλευση του (ποικιλία φυτού, έδαφος, εποχή, ώρα συγκομιδής, τρόπος απόσταξης κλπ). Η ποιότητα αιθερίων ελαίων που χρησιμοποιεί ονομάζεται “food grade”, έχουν ευρεία εφαρμογή στην βιομηχανία τροφίμων ως αρωματικά.

Η στάση αυτή οδήγησε σε μια σειρά από λανθασμένα συμπεράσματα και εκτιμήσεις των επιστημονικών δεδομένων σε ότι αφορά την χρήση των αιθερίων ελαίων στον άνθρωπο. Η Βρετανική σχολή αναφέρει πολλές προφυλάξεις και αντιφάσεις σε ότι αφορά την χορήγηση αιθερίων ελαίων καθαρών ή από το στόμα και απαγορεύει εντελώς την χρήση πολλών αιθερίων ελαίων.

 

Οι προφυλάξεις αυτές είναι πιθανώς έγκυρες όταν δεν χρησιμοποιούνται “100% αγνά, φυσικά και ακέραια”αιθέρια έλαια (ιατρικής κατηγορίας). Η Βρετανική σχολή επιμένει στο γεγονός ότι τα αιθέρια έλαια είναι επικίνδυνα και ότι η Αρωματοθεραπεία πρέπει αν εξασκείται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Στην Ελλάδα, όπως και στις Η.Π.Α., κυριαρχούν οι απόψεις της Βρετανικής σχολής.

 


Γαλλική σχολή

Οι γάλλοι επιστήμονες είναι οι ιδρυτές της μοντέρνας ερωματοθεραπείας σε επιστημονικές βάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο René-Maurice Gattefossé, μελετώντας την θεραπευτική χρήση των αιθερίων ελαίων, εισήγαγε πρώτος τον όρο ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ με το έργο του” Aromathérapie, les huiles essentielles, hormones végétales”.

Η Γαλλική Σχολή της αρωματοθεραπείας δίνει έμφαση στην λήψη αιθέριων ελαίων από το στόμα και στην χορήγηση «σκέτων», χωρίς αραίωση σε φυτικά έλαια.

Η απόλυτη προϋπόθεση είναι χρήση 100% αγνών και φυσικών αιθερίων ελαίων, με Χημειότυπο δηλαδή με εργαστηριακά πιστοποιημένη ακριβή βιοχημική σύσταση. Ονομάζονται αιθέρια έλαια ιατρικής κατηγορίας, medical grade.

Παράλληλα συστήνει την χορήγηση τους με εισπνοές (Γερμανική σχολή), με μασάζ αραιωμένα σε φυτικά έλαια και επιπλέον με την γαληνική μορφή  υπόθετων από τον κόλπο ή το ορθό.

 

Οι ιδρυτές της γαλλικής σχολής ήταν γιατροί ή φαρμακοποιοί και εξ αρχής ενδιαφέρονταν περισσότερο για την «Θεραπεία» παρά για το «Άρωμα». Μέλημα τους ήταν να θεραπεύσουν τις ασθένειες και να φροντίσουν την διατήρηση της υγείας χωρίς βέβαια να παραμελούν την χαλάρωση, το μασάζ και την ψυχολογική διάσταση. Οι γάλλοι αρωματοθεραπευτές βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και στην προσωπική κλινική τους εμπειρία, χρησιμοποιώντας  αιθέρια έλαια ιατρικής κατηγορίας.

 

Η Γαλλική σχολή δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Αρωματοθεραπεία είναι ασφαλής και μπορεί να εξασκηθεί με κοινή λογική και στοιχειώδη εκπαίδευση από οποιονδήποτε, ακόμη και αν δεν έχει κάνει ιατρικές ή φαρμακευτικές σπουδές.

Η θέση αυτή έχει κάνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μπορούν να χρησιμοποιήσουνε θεραπευτικά τα αιθέρια έλαια για τους εαυτούς τους, τους συγγενείς και τους φίλους τους σε όλη την Ευρώπη και την Β. Αμερική. Επίσης οδήγησε στη δημιουργία μιας μεγάλης γκάμας πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούν ιατρικά αιθέρια έλαια  είτε τοπικά στην πάσχουσα περιοχή, είτε συστηματικά με λήψη από το στόμα.

Στην εξαιρετικά επιτυχημένη αυτή σχολή μπορεί να εκπαιδευτεί οποιοσδήποτε και να την εξασκήσει με μεγάλα οφέλη για την υγεία χωρίς να συναντήσει κανένα από τα προβλήματα που φοβάται η Βρετανική σχολή. Στην Γαλλική σχολή έχουν εκπαιδευτεί χιλιάδες επαγγελματίες της υγείας (γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι κλπ) και μη και εκτός Ευρώπης εκατομμύρια άτομα στην Β. Αμερική, Αυστραλία και Ιαπωνία.


Πριν…

Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για πολλούς και διάφορους σκοπούς και οι θεραπευτές όλου του κόσμου τα είχαν πάντα σε μεγάλη εκτίμηση.

Η ιστορία της Αρωματοθεραπείας μπορεί να συνοψισθεί σε 4 μεγάλες περιόδους :

Α) Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται όπως είναι με τη μορφή εγχύματος η αφεψήματος.

Β) Τα αρωματικά φυτά ή καίγονται ή εμποτίζουν λάδια.

Γ) Εμφανίζονται προσπάθειες να παραληφθεί από τα αρωματικά φυτά η αρωματική ουσία. Έτσι γεννιέται η έννοια του αιθερίου ελαίου που καταλήγει στη δημιουργία και ανάπτυξη της απόσταξης.

Δ) Η μοντέρνα περίοδος στην οποία αναδύεται η γνώση των συστατικών των αιθερίων ελαίων που εξηγεί τη χημική, βιοχημική, θεραπευτική και τέλος ηλεκτρομαγνητική δράση των φυτικών αρωμάτων.

Πριν από 40.000 χρόνια οι φυλές των Αβοριγίνων που είχαν εγκατασταθεί στην αυστραλιανή ήπειρο έπρεπε να προσαρμοστούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής. Τα κατάφεραν με αξιοσημείωτο τρόπο κυρίως χάρη στην εξαιρετικά ανεπτυγμένη γνώση της εγχώριας χλωρίδας. Έτσι, χρησιμοποιούσαν συχνά φύλλα του φυτού Melaleuca alternifolia, της οποίας το αιθέριο έλαιο είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Τα τρία μεγάλα γεωγραφικά λίκνα του αρωματικού πολιτισμού είναι οι Ινδίες, η Κίνα και η Μεσογειακή λεκάνη που μας κληροδότησαν διεργασίες και γνώσεις που είναι ακόμα και σήμερα έγκυρες.

Η ινδική ήπειρος είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές του κόσμου σε αρωματικά φυτά και από πολύ παλιά χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στη θεραπεία προβλημάτων υγείας. Τα αρώματα χρησιμοποιούντο ευρέως στην ιατρική και οι Ρίσις (προφήτες) συνέστηναν τη χρήση τους στις θρησκευτικές θυσίες αλλά και στις θεραπείες του σώματος και της ψυχής. Οι Ινδίες είναι η πατρίδα του βασιλικού όπου εθεωρείτο ιερός. Πριν 3.000 χρόνια, οι Ιερές Γραφές στις Ινδίες (όπως το Ριγκ-Βέντα) προτείνουν πολυάριθμα αρωματικά φυτά. Τα φυτά χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις φυσικές του ιδιότητες. Τα φαρμακεία είχαν εγκαταστάσεις για απόσταξη. Η αγιουβερδική ιατρική κωδικοποίησε τη χρήση πολλών αρωματικών φυτών, όπως Coriandrum sativumCinnamomum zeylanicum κλπ.

Στη Μεσοποταμία, μια επιγραφή 4.000 ετών αναφέρει τη χρήση ελαίων στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών  και για την καταπολέμηση των επιδημιών. Στη Βαβυλώνα υπήρχε τύπος αρωματοθεραπείας με το κάψιμο κυπαρισσιών και άλλων αρωματικών φυτών για την καταπολέμηση των κακών πνευμάτων ως αιτίας ασθενειών και επιδημιών.

Στην Κίνα, 3.500 χρόνια π.Χ., κατά μήκος του Κίτρινου ποταμού, τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται για θυμίαμα. Είναι πολύ πιθανό να έχουν ανακαλυφθεί στην ίδια περίοδο και στην ίδια περιοχή η διαδικασία παραλαβής αιθερίων ελαίων από τα φυτά που χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Στον ίδιο τόπο, πριν από 4.500 χρόνια, ο Σεν Νουνγκ γράφει το πιο αρχαίο εγχειρίδιο φυτοθεραπείας στο οποίο παραθέτει πολυάριθμα αρωματικά φυτά και αναφέρει τη χρήση μειγμάτων αιθερίων ελαίων και φυτικών ελαίων για μασάζ.

Στη Μεσόγειο η χρήση των αρωματικών φυτών καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στις θρησκευτικές τελετές.

Στην Αίγυπτο όμως, μεταξύ 2.000 και 3.000 π.Χ., όπου εμφανίστηκε υποτυπώδης μέθοδος απόσταξης, η χρήση των αρωματικών φυτών γνώρισε σημαντική ανάπτυξη. Οι ιατροί της εποχής εκείνης τα χρησιμοποιούσαν για να γιατρεύουν τους ασθενείς αλλά και σε μαγικές πρακτικές. Τα φυτά ή τα παράγωγα τους ήταν ντόπιας προέλευσης, αλλά και από την Αιθιοπία η την Άπω Ανατολή. Αρωματικοί οίνοι χρησιμοποιούντο για τις αναισθητικές αρετές τους. Επιπλέον η ταρίχευση συνίστατο σε ολοκληρωτική εμπότιση του νεκρού με μείγμα από 60 φυτά το KYPHI, το οποίο το έκαιγαν και στα σπίτια για απολύμανση και επίσης το χρησιμοποιούσαν και ως φάρμακο. Το φυτο-αρωματικό τούτο μείγμα χρησιμοποιείτο ευρέως στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Περί το 1.500 π.Χ. γραπτά κείμενα που αποδίδονται στον Ιμχοτέπ (Αιγύπτιος αρχιτέκτονας), υποδεικνύουν συνταγές παρόμοιες τις συνταγές της μοντέρνας αρωματοθεραπείας.

Την εποχή αυτή, στην Αίγυπτο, αν τα αιθέρια έλαιο δεν ονομάζονται ως τέτοια, τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται ευρέως. Μαζί με τις αρωματικές κομεο-ρητίνες, μετασχηματίζονται με έγχυση σε φυτικά έλαια, απελευθερώνοντας έτσι τις φυτικές ουσίες, και χρησίμευαν με τον τρόπο αυτό στην Παρασκευή αρωματικών αλοιφών. Οι ράγες (καρποί) του Juniperus communis (Αγριοκυπαρίσσι) και οι φλοιός του Cinnamomum zeylanicum χρησιμοποιούνται πολύ συχνά την περίοδο αυτή, είτε ως εμποτισμένα λάδια είτα ως αλοιφές ή φαρμακευτικοί οίνοι, είτε ακόμη, πολύ πιθανά, ως αιθέρια έλαια.

Οι Πέρσες, 1.000 π.Χ., ως φαίνεται είναι οι εφευρέτες της πραγματικής απόσταξης. Ο Αβικέννας ή Αμπού Αλή αλ-Χουσεΐν ιμπν Αμπντάλλαχ ιμπν Σίνα (980-1037), τελειοποίησε την τεχνική και παρήγαγε το πρώτο καθαρό αιθέριο έλαιο. Είναι το Rosa centifolia ( Ρόδο το εκατόφυλλο). Κάνει επομένως ευρεία χρήση των αιθερίων ελαίων στη θεραπευτική. Ο Αβικέννας, που ονομάστηκε αργότερα «ο πρίγκιπας των γιατρών», συνέγραψε περισσότερα από 100 ιατρικά συγγράμματα από τα οποία το πιο διάσημο «Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ», αναφέρεται σε πολλά αιθέρια έλαια.

Η αιγυπτιακή γνώση είναι η κληρονομιά ενός λαού που ακόμη και σήμερα εκπλήσσει τους επιστήμονες. Ο λαός αυτός είναι Εσσαίοι (μία από τις τρεις κύριες θρησκευτικές ομάδες, ή φιλοσοφικές αιρέσεις των Ιουδαίων, ήταν η κοινότητα των ανθρώπων της ερήμου που συγκρούστηκαν με το ιουδαϊκό ιερατείο το 2ο αιώνα π.Χ.).

Σε ότι αφορά τους Εβραίους χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια κυρίως στις θρησκευτικές τελετές. Γνώριζαν όμως και τις θεραπευτικές τους αρετές και συχνά επέχριαν όλο το σώμα με μείγματα τόσο για να γιατρέψουν τις σωματικές παθήσεις όσο και για να ανυψώσουν το πνεύμα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το «ιερό» φυτό των Εβραίων, το Ερζόμπ, που θεωρείτο δικαιολογημένα θαυματουργό φυτό, εξαγνιστικό, θεραπεύει τις πιο ισχυρές λοιμώξεις είναι στην πραγματικότητα το  Origanum syriacum carvacroliferumγεγονός που επιβεβαιώνεται από την συγχρονη επιστημονική προσέγγιση της σχέσης δομή/δράση.

Όσο για τους Έλληνες, έκαναν πολύ μεγάλη κατανάλωση φυσικών αρωματικών ουσιών και έγραψαν πολλά κείμενα  που διατυμπάνιζαν τις ιδιότητες τους και υποδείκνυαν τις καλύτερες περιοχές παραγωγής τους. Ο Ιπποκράτης, «πατέρας της ιατρικής», αναφέρει στους «ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ», που του αποδίδονται, τη χρησιμότητα των αρωματικών λουτρών στο πλαίσιο της θεραπείας νοσημάτων της γυναίκας. Στην Αθήνα, καταπολέμησε τις επιδημίες, και ιδιαίτερα τη μεγάλη πανούκλα που κατέστρεψε την πόλη, καίγοντας λεβάντα, δεντρολίβανο, ύσσωπο, θρούμπι και σίγουρα και άλλα αρωματικά φυτά.

Αργότερα, ο Θεόφραστος, συγγραφές του «ΠΕΡΙ ΟΣΜΩΝ», υπογραμμίζει τη θεραπευτική σημασία των οσμών και παρατηρεί τις βασικές αρχές της δράσης των αιθερίων ελαίων στα εσωτερικά όργανα. Φτάνει στο σημείο να υποδείξει διαφορετικό άρωμα για κάθε μέρος του γυναικείου σώματος ώστε να δοξαστεί η ομορφιά του. Ο Διοσκουρίδης συντάσσει, τον 1ο αιώνα μ.Χ., βιβλίο φυτοθεραπείας που περιέχει πολυάριθμα αρωματικά φυτά. Το βιβλίο θα ονομαστεί αργότερα από τους Ρωμαίους ” Περί ύλης ιατρική», και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη τη Δυτική ιατρική για μια χιλιετηρίδα.

Εξ άλλου οι Ρωμαίοι είναι εκείνοι που μετέφεραν τις θεραπευτικές ιδιότητας των αιθερίων ελαίων τις οποίες επεξεργάστηκε και διέδωσε ο Διοσκουρίδης. Ο Πλίνιος, στο ΧΙΙΙ βιβλίο της «ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» του, αναφέρεται στα δένδρα και φυτά που παράγουν αιθέρια έλαια. Τρεις αιώνες μετά τον Ιπποκράτη, ο Ασκληπιάδης ήταν αναμφισβήτητα πιο κοντά στην αγγλοσαξωνική έννοια της αρωματοθεραπείας αφού χρησιμοποιούσε το αρωματικό μασάζ που συνόδευε με μουσική, λουτρά και οίνους.

Οι Άραβες έφεραν σημαντική βελτίωση στη χημεία και την απόσταξη. Παρήγαγαν πολυάριθμα αρώματα, ιδιαίτερα στη Δαμασκό. Η μεγάλη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών εκχυλισμάτων που έκανε ο Δύση στο Μεσαίωνα οφειλόταν, σε μεγάλο μέρος, στις Σταυροφορίες γιατί οι σταυροφόροι μετέφεραν τη Τέχνη της απόσταξης. Όντως, η αλχημική παράδοση που γνώριζε την απόσταξη, ήταν βαθιά ριζωμένη στις μουσουλμανικές χώρες. Οι καλύτερες μελέτες της εποχής πάνω στα αρωματικά φυτά, πραγματοποιούνται από αλχημιστές ιατρούς, οι οποίοι στο πλαίσιο της ελεύθερης πρακτικής τους μπόρεσαν να εμβαθύνουν τις γνώσεις που κληρονόμησαν από την Αρχαιότητα. Οι φαρμακοποιοί του 15ου αιώνα ονομάζονταν aromaterii, αυτό μας δίνει μια ιδέα της θέσης που κατείχαν τα αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματα τους στην ιατρική της εποχής.

Στα τέλη του 16ου, αρχές 17ου αιώνα, περισσότερα από 100 αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία συγκεκριμένων διαταραχών, με βάση τη γνώση που αντλήθηκε από τη κληρονομιά των αρχαίων εμπλουτισμένη από τις ανακαλύψεις των παραδοσιακών ιατρών. Η κλασσική ιστορία των 4 κλεφτών που έφτιαξαν αρωματικό ξύδι με το οποίο άλειβαν το κορμί τους ώστε να μπορούν, χωρίς κίνδυνο, να κλέβουν, όσους συμπολίτες είχαν πανούκλα είναι πασίγνωστη. Είναι όμως ενδιαφέρον να πούμε ότι το ξύδι που χρησιμοποιήσαν περιείχε, μεταξύ άλλων Eugenia caryofyllusCinnamomum zeylanicumLavandula angustifolia ssp angustifoliaMentha X piperitaΔιατηρήθηκε στο Φαρμακευτικό Κώδικα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η έλευση του βιομηχανικού πολιτισμού σκέπασε με λησμονιά τη θεραπευτική χρήση των αιθερίων ελαίων επειδή η πρόσφατη συνθετική χημεία είναι συνώνυμη της προόδου και έλκει όλη την περιέργεια και το ενδιαφέρον των ερευνητών της εποχής. Σήμερα, ένα αιώνα μετά, η φαρμακευτική χημεία «έχει πιάσει ταβάνι» ενώ τα παλιά φάρμακα επανέρχονται σε πρώτο πλάνο με τις φυσικές εναλλακτικές μεθόδους που έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση, από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο αλλά κυρίως από το πλατύ κοινό.

Νίκος Χρηστίδης

Ιατρός

Print Friendly, PDF & Email

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “. Αιθέρια Ελαια Ιατρικής Κατηγορίας – Διαβάστε τι είναι”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

X
Call Now Button